Това каза по БТВ служебният премиер Гълъб Донев.  Ето какво

...
Това каза по БТВ служебният премиер Гълъб Донев.  Ето какво
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Опитваме да довършим договора с Газпром, говорим с Лукойл за намаляване цената на горивата

Това сподели по БТВ служебният министър председател Гълъб Донев.  Ето какво още добави той:

 

Всички министри се оправят добре до този миг. Ако не работи за интереса на  хората, той ще бъде заменен. Сега оценката ми за тях е доста добра. 

Енергийният министър е претрупан с най-вече упования. Погледите са вперени в него и той взема решение проблемите пред енергетиката. Бяха направи първите стъпки, които дават опция да се похвалим, че е овладян финансовия колапс в “Булгаргаз ”. Завършва интерконектора с Гърция, с цел да има доставки за страната. Направени бяха срещи с Лукойл Нефтохим, с цел да създадем опит да се смъкна цената на горивата. Трябва по джоба си българските жители да усетят, че това държавно управление работи. Ще се опитаме да довършим контракта с Газпром за доставки на газ. Водим договаряния тези доставки да се разсрочат и през зимата, само че да се достави това, което е подписано с Газпром. 

Направили сме действия за това Газпром да извърши контракта си. Има диалози на разнообразни равнища. Очакваме отговор от страна на Газпром. Преговорите са почнали на високо равнище, само че какво ще се случи, следва да забележим. Не мога да кажа на този стадий с кого се приказва, само че се прави допустимо този контракт до края на годината да бъде изпълнен, само че с продължение. Не водим диалози за подписване на различен вид контракти. Това ще го направи постоянно държавно управление. 

 

Това не е геополитически завой, страната ни е правилен съдружник на Европейски Съюз и НАТО. Правят се съответните поръчки към “Газпром ”. Тук не става въпрос да се самоосъждаме, арбитражно дело е въпрос на бъдеще. Това е нещо, което следва. 

Разполагаме с газ и октомври месец. Хората по цените ще познаят до каква степен държавното управление си прави работата. Всичко, което е като опция е изчерпано. Необходимо е да има инфраструктура, с цел да доставиш този газ до газопреносната система на страната. Бизнесът изрази мнение, че цена над 260 лв. на мегаватчаса е непостижима. 

Тези прословути 7 танкера, имаше първо три танкера и по-късно още 4 за 2023 година Едно е да имаш 7 танкера, които плуват в океана, различен е въпросът къде могат да се разтоварят и регазифицират. Това не бе подсигурено. Предел е един танкер в Турция. Повече от него нямаше по какъв начин да вземем.  

 

Водили сме диалози с Турция и Гърция, в това число и с Италия - проиграли сме всички благоприятни условия. Много зависи на каква цена и без медиатори. когато се включат медиатори в договорката от танкера до потребителя цената става друга.  

Слотовете са изтъргувани доста преди тези 7 танкера от търговци, които се занимават с доставка на газ. 

 

И сега получаваме азерски газ. Ще ускорим процесите нпо строителството на интерконектора с Гърция. Направени са няколко стадия за приемане на оборудването. Става дума за актуален газопровод, който ще обезпечи над 1 милиарда кубични метра газ. 

 

От 2024 година ще удвоим опциите за приемане на газ през Александруполис. 

Това, което заварихме не бе добре. Булгаргаз, в случай че не бе нормализирана и укрепена и не бяха предоставени 800 млн. лв., тя нямаше с какво да купува газ. Слагаме ред, надзор и ръководство на рецесията. 

Мигрантска рецесия

Мигрантският напън се усилва през последните седмици. Това е обоснован напън в този интервал на годината. Когато приказваме за гибелта на служители на реда, това не приказва добре за системата и за защитата на границата в тези сектори. Командировани са в допълнение чиновници.  Включени са техника - дронове, вертолети. Министерство на вътрешните работи работи по секване на каналите, с цел да се прекрати този трафик. Отпуска се 1, 5 млн. лв. за ремонт на възпрепятстващото оборудване. 

 

При състояние, че има доста заварени проблеми в гранична полиция, приказва че не до дъно са били довеждани нещата. Има голям брой нарушавания на границата, трафик на мигранти от Сирия и Афганистан. Но България е длъжна да пази границата на Европейски Съюз и да не позволява това нелегално влизане на мигранти. До края на седмицата подхванатите дейности от Министерство на вътрешните работи би трябвало да дадат резултат. Има пробив в системата - това е ясно на всички. Има доста въпроси за способените органи. 

 

Войната по пътищата

Има непрекъснати полицейски акции. Войната против всички неизрядни водачи дава резултат.  Министерство на вътрешните работи ще регистрира резултатите от тези дейности. 

Основната задача е да проведем почтени и транспарантни избори. Всяко ръководство е длъжно да направи проверка с кадровия капацитет. Нормално е да си подбере фрагментите. Не може служебното държавно управление да се упрекна в чистка и връщане на модели. Това са естествени рокади. Винаги има мотив за какво се прави. Виждате, че най-големият писък против измененията идва от самите хора, които са заменени или от партийните централи, които са ги назначили. 

 

Няма капка подозрения за това, че има реваншизъм. Да подбереш хората, с които искаш да постигнеш задачите, не може да се облече с реваншизъм. 

Няма препоръки за “Газпром ” от президента Румен Радев. По общите тематики водим разговор. 

Не сме разговаряли с президента за предлагането на Има Такъв Народ за референдум за президентска република. Политическите партии влизат в предизборна акция. За това е нужно Велико народно събрание. 

 

С Путин не е имало диалози. Водят се диалози с управлението на Турция за мигрантите и доставките на газ. Те са на друго политическо равнище. 

 

Финанси

Не одобрявам, че страната на втори август е имала остатък от 1, 5 млрд лв.. Винаги е по този начин, това е обикновено положение на фиска на страната през този интервал. В края на годината тези остатъци се харчат и се върви към недостиг. Трябва да се вземе дълг от 6, 3 млрд лв.. Без този дълг страната не може да посрещне разноските, гласувани от Народно събрание. Ние няма да приключим годината с остатък.  Точно противоположното, ще се търси дълг.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР